Öğrenci Koçluğu

ICF koçluğu şöyle ifade eder; günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında, kişisel ve mesleki potansiyeli maksimize eden, bireyi daha fazla düşünmeye sevk ederek , yaratıcı düşünceler ve eylemler içine girmesi için ilham veren, danışan ile koçun işbirliği içinde olduğu bir ilişkidir.

Öğrenci koçluğu ülkemizde seçme-yerleştirme merkezli eğitim sisteminin getirdiği bazı ihtiyaçlardan dolayı ortaya çıkmıştır. Öğrencilerimizin çoğu, maalesef henüz 11-12 yaşlarında bu sistemin getirdikleri ile karşı karşıya kalmaktadır.

Aile-Okul-Öğrenci üçgenindeki ilişki sonucu hedeflenen sonuçlar:

  • Öğrencinin okul başarısının artması
  • Sınav başarısı
  • Hayata hazırlığı

Öğrenci koçluğu başarıya doğru yapılan bir seyahattir. Bu seyahatteki hedef, öğrencinin bulunduğu noktadan hedeflediği noktaya gitmesidir. Yani başarı yolunda atması gereken adımları fark etmesini sağlayan zihinsel ve duygusal bir süreçtir.

Öğrenci koçluğu ile;

 Bu süreçte nasıl ders çalışmanız gerektiği,

 Nasıl bir çalışma planı izlemeniz gerektiği,

 Ne zaman çalışmaya başlamış olursanız olun hedefinize ulaşmak için kaç saat ve günün hangi saatlerinde çalışmanız gerektiği,

 Hangi tip soruları sürecin hangi döneminde çözeceğiniz,

 Deneme sınavlarında nasıl verim artıracağınız,

 Süreyi nasıl kullanacağınız,

 Seviyenize göre hangi dersten hangi kaynakları çözmenin size daha yararlı olacağı,          

 Nasıl ve ne sıklıkta tekrar yapacağınız

 Konuları üzerinde ağırlıklı olarak durulmaktadır.

Öğrenci koçluğunda anne babaların yeri

Öğrenci koçluğunda ilk görüşme aile ile birlikte yapılmaktadır. Sonraki görüşmeler ise sadece öğrenciyle devam edilmektedir. Öğrenci isteği dahilinde daha sonra anne-babasını koçluk görüşmelerine davet edebilir. Koçluk sürecinde aileler bir adım geride olup, destekleyici unsur olarak yerini almalıdır.