Writing an exam at university

EYVAH SINAV YAKLAŞTI!

“Eyvah sınav yaklaştı!” dediğinizi duyar gibiyim. Sınava hazırlık döneminde en zor planlama yapılan dönem de bu son düzlüktür. Öğrencileri bir panik hali sarar. Neye nasıl çalışacağı, konulara çalışmaya devam edip etmeyeceği, günde ne kadar soru çözmesi gerektiği gibi bir çok soru belirir kafalarında.

 Hayat boyu isteklerimiz, hayallerimiz vardır. Bu hayal ve isteklere ulaşmak için bazı engelleri aşmamız gerekir. İstediklerimize sahip olamama düşüncesi bizi kaygı ve strese sokabilir. Hele bir de bu istediğimiz ve hayal ettiğimiz şey hayatımıza tümüyle yön verecek kadar önemli bir derecede ise fazlaca heyecanlanmamız olasıdır. Sınava hazırlanan öğrencilerin sınav tarihi yaklaştıkça kaygıları artıyor, kendini  güvende hissetmiyorsa bu öğrenci “sınav kaygısı”’na kapılmış demektir.

Sınavlara hazırlanan öğrencilerde kaygı ile birlikte:

  • Sınavı kazanamazsan ne yapacağım?
  • Sınavı kazanamazsam ailem ve çevrem nasıl tepki gösterecek?
  • Başarısız olmama nasıl katlanacağım?

YETER ARTIK!

Evet çok çalışmalıyım ama içimdeki bu sesler ders çalışmamı engelliyor. 

Bu kaygıyla birlikte; odamı toplamam lazım, uykum geldi, bir kahve yapayım öyle başlarım, sanki başım ağrıyor gibi bir sürü bahaneler üretmeye başlar.

Bu kaygıları yaşayan milyonlarca öğrenci var. Bu zamanda ne kadar çalışsa da, çalışmaları ona yeterli gelmeyecektir. Delik bir bardağa su koyar gibi sanki bir yerden doldururken bir yerden boşaldığını düşünecektir. Kaygı minimum seviyede olmalıdır fakat fazla olduğunda öğrencinin çalışmaları verimsizleşir. Bir düşüncenin inanca, bir inancın eyleme geçeceğini bilerek ve bunların tekrarlanmasıyla doğacak olan negatif düşünceler sınav kaygısına dönüşür. 

Hedefinize varacak o yolda karşılaştığınız engellerele başa çıkmanız sizi ileriki yaşamınızda daha güçlü kılacaktır. Öncelikle kendinizi çok iyi tanımanız ve sorunlarınızı kendinize göre tanımlamanız gerekiyor.

Elinize bir not kağıdı alıp:

  • Beni hangi durumlar kaygılandırıyor?
  • Neden kaygılandırıyor?
  • Kaygılandığım esnada neler düşünüyorum?

Bu sorulara cevap verdikten sonra, sizi olumsuz etkileyen kişilerden uzak durmaya çalışın. Sizi pozitif duygularla besleyen insanlarla olmaya özen gösterin. Kaygınız belirdiğinde neden kaygılandığınızı, bu şekilde düşünmenin size ne fayda sağladığını düşünün. Kendinizle çatışmak yerine kendiniz ılımlı davranın. Olumlu düşüncenin gücüne inanarak, kendinize güzel telkinlerde bulunun. “Kendime güveniyorum”, “Bu işin altından kalkacak gücün kendimde varolduğunu biliyorum.”  Vb. cümleler kurun.

Son olarak derin bir nefes alın ve planlı bir şekilde çalışmaya devam edin. 

Hemen Paylaş:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email