time

Çocuklarda Erteleme Davranışı

Erteleme kesinlikle genetik bir durum değildir. Fakat her insanı rahatsız eden bir şeydir. Bu davranışa sahip olan bireyler dahi bu durumla ilgili şikayet cümleleri kurar. Erteleme aslında “Yapmak istemiyorum ve bunu bana benden başka kimse dışarıdan bir kuvvetle yani zorla yaptıramaz,” demenin toplumumuzda kabul edilebilir bir karşılığıdır. Erteleme ayrıca dikkat çekmek, çok zor görünen işlerden kaçmak için bilinç dışı yaptığımız bir davranış da olabilir. İşlerini sürekli ertelemek isteyen insanlar büyük olasılıkla bu davranışlarının arkasındaki sebebi de bilmemeleridir. Eğer bu davranışları kontrol altına alınamazsa, hayatları boyunda sürecek bir alışkanlığa dönüşebilir.

Bu alışkanlık için neler yapılabilir sorusuna gelince;

  1. Erteleme alışkanlığını azaltmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerin başında çocuğunuzla bir rutin oluşturmaktan geçiyor. (Uyku vakti, yemek, ödev vs.) Oluşturmuş olduğunuz bu eylemlerin tamamlanması için bir zaman planlaması yapmanız gerekir. Rutinler, normal bir hayat seyrinin bir parçası olarak erteleme yapmayı önleyici bir güce sahiptir.
  2. Eğer çocuklarınınız yine de yapacakları işleri erteliyorsa, onlara yardım etmeden ya da bir hatırlatma yapmadan sonuçlarını deneyimlemelerini sağlayın.
  3. Eğer çocuğunuz bir şeyi yapmayı unutur ya da ertelerse ve sonrasında zamanın kısalığından şikayet ederse, onu empati ile dinleyin fakat durumu düzeltmeyin. Bir çok çocuk, karşılaşacakları sonuçları duymaktansa, sonuçları yaşayarak öğrenir.
  4. Yapacağı işler için kesin cevaplar almak istemiyorsanız, çocuğunuza seçenekler sunun. Ödevini yemekten önce mi sonra mı yapmak istersin gibi.
  5. Söylemlerinizde ciddi olun, ciddiyetinizi sonuna kadar sürdürmeye özen gösterin. Söylemler ve davranışlardaki dalgalanmalar iletişiminizi olumsuz yönde etkileyecektir.

Ebeveynlere Tüyolar

  1. Eğer çocuğunuzun bir projeyi aşırı zor göründüğü için ertelediğini düşünüyorsanız, ona bu işe başlaması için küçük adımlar bulmasına destek olun. Yanlışların, öğrenmek ve bununla birlikte büyümeleri için mükemmel fırsatlar olduğunu unutmamaları gerektiğini söyleyin.
  2. Çocuğunuzun çalışma tarzına saygılı olun. Bazı bireyler baskı altında daha iyi çalışabilir. Size erteleme gibi görünen bir durum, çocuğunuzun bu projeyi bitirmesi için bir stres sınırı olabilir.

Hemen Paylaş:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email